Makaleler

Kuru Soğan Nasıl Saklanır? Soğan Saklama Yöntemleri

Mutfaklarımızın en çok aranılan malzemesi olarak bilenen soğan, Allium cinsinin en yaygın yetişen türüdür. Keskin kokusuyla birçok kişinin gözlerinin sulanmasına neden olsa da bağışıklığı güçlendirmesi sayesinde sağlıklı bir besindir. Aynı zamanda kan şekerini kontrol ederken, sindirim sisteminin sağlığında da etkilidir. Her derde deva ve antibiyotik kaynağı olan soğanın kırmızı, kuru, arpacık gibi çeşitleri bulunmasından dolayı birçok tarif için olmazsa olmazdır. Hem günlük olarak yemek yapanların sürekli tercih etmesinden hem de son derece sağlıklı olmasından dolayı çok kullanılan bu keskin kokulu besinin tezgahlarımızda yerini almasıyla birlikte ilk akla gelen soru soğanı nasıl saklayacağımızdır.  Kış aylarında genellikle çuvalla alınabilen soğanın kış mevsimi boyunca beklerken filizlenmemesi, yumuşamaması, bozulmaması ve uzun süre saklanabilmesi için birden fazla saklama yöntemi vardır. Aynı şekilde kesilmiş soğanın açıkta bırakılması halinde ortamda bulunan bakteri, mikrop ve virüsleri üzerine çektiği bilinen bir gerçektir. Bu şekilde bırakılmış bir soğanı sonradan tüketmek ise size zarar getirecektir. Bundan dolayı saklama yöntemleri doğru şekilde uygulandığında uzun süre tazeliğini koruyarak ve sağlıklı bir biçimde muhafaza etmek mümkün olacaktır. Böylelikle tariflerinize alındığı günkü kadar tazecik soğanlar ekleyebileceksiniz.

kurusogansaklama

Kuru soğanı saklama yöntemlerinden ilki;

Karanlık ve serin bir yerde saklamaktır. Nemin olmadığı, direkt olarak gün ışığı olmayan bir alanda ve özellikle betona temas etmeyecek şekilde soğanınızı saklayabilirsiniz. Soğanları üst üste gelmeyecek şekilde yerleştirebileceğiniz bir tahta ya da kutu, delikli bir sepet ya da kese kağıdı kullanarak soğanlarınızı uzun süre muhafaza etmek mümkün olacaktır.

Önemli olan nokta; eğer çuval gibi çok fazla alınmış soğanlarınızı saklayacaksanız, sık sık soğanlarınızı kontrol ederek bozulan, yumuşayan ya da filizlenen soğanların olup olmadığına bakmanız gerekmektedir. Bu şekilde olan soğanları ayıklayarak çuvalın içinden çıkartmanız diğer soğanların bozulmasını önleyecektir.

Bu biçimde karanlık ve serin bir ortamda muhafaza edilen soğan kış mevsimi boyunca tazeliğini koruyarak saklanabilecektir.

Doğranmış Kuru Soğan Nasıl Saklanır?

Bütün halinde çoklu şekilde saklama yönteminin yanında tariflerinize kullandığınız az miktardaki soğanı saklamanın basit yöntemleri vardır. Soğanı doğranız, tariflerinizde yeteri kadar kullandınız ve doğranmış soğanın bir kısmı elinizde mi kaldı? Ya da bir seferde birçok soğan doğrayıp kolaylık olsun diye daha sonra çıkarıp kullanmak mı istiyorsunuz? Bunun için iki yöntem vardır. Biri buzdolabında saklamak biri derin dondurucu da saklama yöntemidir.

1-Doğranmış Soğan Buzdolabında Nasıl Saklanır?

Soğanı soyup dilimledikten (ya da ince ince kıydıktan) sonra cam bir kaba ya buzdolabı poşetine koyularak hava ile teması kesecek şekilde kapatın ve buzdolabınıza kaldırın. Soğanın yarısını kullanıp kalan yarısını dilimlemeden saklamak istiyorsanız, kalan yarıyı streç film ile sararak buzdolabına koyabilirsiniz. Bu şekilde 7 ile 10 gün arasında dolabınızda saklayabilirsiniz. Ama unutulmaması gereken detay, soğanı olabildiğince çabuk tüketmek gerekmektedir. Bir diğer önemli detay ise soğanı meyve ve sebzelerle yakın temas halinde muhafaza etmemek gerekir. Bu tarz meyve, sebze ve yiyecekler soğan kokusunu çekebileceği için olabildiğince soğandan uzak alanda durmalıdır. Bu yüzden soğanı buzdolabında yiyecek, meyve ve sebzelerden uzak bir alanda saklamanız uygun olacaktır.

2-Doğranmış Soğan Buzlukta ve Derin Dondurucu da Nasıl Saklanır?

Soğanı soyup, doğradıktan ya da uygun şekilde dilimledikten sonra çok daha uzun süre saklamak istiyorsanız bunun çözümü derin dondurucu ya da buzlukta saklamaktır. Ancak burada çok önemli bir noktanın altını çizmek gerekirse; Soğan buzdolabı ya da dondurucuya atıldığı zaman tüketilmek için çıkartıldığında eski kıvamını kaybedeceğinin bilinmesi gerekmektedir. Bu yüzden buzluktan ya da derin dondurucudan çıkarılan soğan çiğ tüketim için uygun olmayacaktır. Bu açıdan buzluktan çıkarılan soğanı pişirmek, yemek yapmak ya da soslarınıza eklemek için tavaya ya da tencereye dökerek tariflerinizde kullanabilirsiniz. Buzlukta ya da  dondurucuda soğan saklamak için en uygun yöntem soğanınızı dilimlemek ya da doğramak olacaktır. Dilimlenen ya da doğranan soğanınızı uygun porsiyonlara ayırarak buzdolabı poşetlerine hava ile teması kesecek şekilde doldurun ve hazırlamış olduğunuz poşetleri buzluk ya da derin dondurucunuza ekleyin. Yine önemli detay vermek gerekirse; hazırlamış olduğunuz poşetleri kıyma, et, tavuk gibi hayvansal ürünlerinizin yanına yerleştirmemeniz gerekmektedir. Bu tür ürünler kokuyu çok çabuk içine aldığı için hayvansal gıdalarınız soğan kokusunu çekecektir. O yüzden uzak bir alanda muhafaza ediniz. Bir de soğanları dilim şeklinde keser ve poşetlere doldurursanız daha az yer kaplayacak ayrıca düz bir zemin şeklinde muhafaza edebilecekseniz. Bu şekilde soğanı üç aya kadar buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Soğanlarınızı buzluk ya da derin dondurucuya koymadan önce poşetlerin üzerine tarih atarsanız ne zaman saklamaya başladığınızı unutmamış olursunuz.

Not: Dilerseniz bütün soğanlarınızı soyduktan sonra benzer şekilde buzdolabı poşetlerine doldurup hava ile teması kesecek şekilde kapattıktan sonra buzluk ya da derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Ancak bu yöntem çok fazla alan kaplayacağından dilimlenmesi ya da doğranması saklama alanı açısından daha uygun olacaktır.

Maydanoz nasıl saklanır? Püf noktaları nelerdir?

Limon ve limon suyu nasıl saklanmalı?, Limon Saklama Yöntemleri

Brokoli Nasıl Saklanır? Brokoli Saklama Yöntemleri

Başa dön tuşu