Makaleler

Mikrodalga fırına Koymamanız Gerekenler

Mikrodalgaya koymamanız gereken yiyecekler ve bazı ürünler vardır. Mikrodalga fırınlar günümüzde neredeyse her mutfakta bulunmakta. Yemekleri ısıtmak, buz çözdürmek gibi birçok kolaylık sağlamasına rağmen içinde ne ısıttığınıza dikkat etmeniz gerekiyor. Bazı yiyecek ve malzemeler mikrodalga fırına konulduğu zaman tehlikeli olabilir. En çok sorulan sorular arasında mikrodalgaya borcam girer mi?, mikrodalgaya seramik girer mi? gibi sorulardır. Aşağıdaki listede mikrodalgaya girmemesi gereken yiyecek ve malzemeler bulunmaktadır.

Kapalı Kaplar

Kapakları sıkıca kapalı olan kaplar içerisinde basınç birikebilir ve patlamalarına neden olabilir. Kapakları hafifçe açık bırakmak veya özel mikrodalga kapakları kullanmak daha güvenlidir.

Yüksek Şeker İçeren Yiyecekler

Şeker içeren yiyecekler, mikrodalgada aşırı köpürebilir ve taşabilir. Bu nedenle bu tür yiyeceklerin mikrodalgada dikkatli pişirilmesi gerekir.

Kuruyemişler

Kuruyemişler, içlerindeki nemi kaybedebilir ve mikrodalgada patlayabilir. Bu nedenle kuruyemişleri mikrodalga fırında işlem yaparken dikkatli olun.

Yumurta

Mikrodalga fırına yumurta koymanın sağlık için bir riski yoktur. Ama kabuklu ve çip olarak konan yumurta ısıyla birlikte patlama riskine sahiptir. Bu nedenden dolayı yumurtayı mikrodalga fırında pişirmemeniz önerilmektedir. Sadece yumurta olarak düşünmeyin içinde su bulunan kabuklu meyveler, sebzelerde mikrodalga fırında ısıtıldığında patlama riskine sahiptir.

Plastik bardak, çatal ve tabaklar

Bazı tek kullanımlık plastik malzemeler mikrodalga fırına girdiğinde eriyebilir. Eriyen bu plastiği fark etmediğiniz takdirde içinde bulunan gıdaya bulaşabilir ve bu da sağlığınız için kötü sonuçlar çıkarabilir. Plastik ürünlerde bulunan bir reçine olan melamin mikrodalga için uygun değildir. Tabi bazı ürünler mikrodalga için uygun olabilir. Bunun için ürünün üstünde mikrodalga fırın için uygundur ifadesini görürseniz kullanabilirsiniz.

Acı biber

Biber, ağızda yanma hissine neden olan tahriş edici bir bileşen olan kapsaisin içerir. Son derece uçucu bir madde olan kapsaisin ısıtıldığında fırına yayılabilir ve siz kapağı açtığınızda elleriniz de ve gözleriniz de yanmalara neden olabilir. Bu olay taze acı biber ve baharat olarak kullanılan biberler için de geçerlidir.

Patates

Patates kızartması veya patates püresini ısıtmak için patatesi kesinlikle mikrodalgaya koymamanız gerekir. Patates glikoalkaloid adı verilen bir kimyasal içermektedir. Bu kimyasal ısıyla buluştuğunda yayılma gösterir. Ve mideniz ve bağırsaklarınızda çok büyük sağlık problemlerine yol açabilir. Zaten patates dışarıda bekletildiğinde içerdiği nişasta dolayısıyla mikrop ve bakteri yuvasına dönebilir. Bunun için patatesleri taze olarak, bekletmeden ısıtmadan yemeniz öneriliyor. 

Pilav

Pilav sonradan ısıtılmaması önerilen yapıldığı zaman hemen tüketilmesi gereken bir yemektir. Çünkü pirinç içerdiği nişasta yüzünden bakterileri kendine çeker ve bekletildiği zaman sağlık açısından iyi sonuçlar doğurmaz. 

Tavuk

Mikrodalgaya asla girmemesi gereken bir et varsa o da tavuk etidir. İçerdiği proteinden dolayı yeniden ısıtıldığında hem lezzetini hem de dokusunu değiştirir. Isıtıldığı zaman kötü bakterileri serbest bırakır ve gıda zehirlenmesine yol açabilir. Eğer soğuk bir tavuğunuz varsa onu ısıtmak yerine soğuk sandviçlerde veya salatalarda kullanmaya çalışın.

Mantar

Mikrodalgaya konulmaması gereken bir diğer yiyecek de mantardır. Mikrodalga fırına girdiği zaman midenizde şişlik yaratabilmektedir. 

Metal içindeki konserve yiyecekler

Genel olarak tüm metalleri mikrodalga fırına koymaktan kaçının. Mikrodalga fırın metalle karşılaşınca çeşitli tepkiler gösterir ve bu da fırının bozulmasına yol açar. Özellikle Ton balığı konservesi gibi günlük hayatta çokça kullanılan yiyeceği kesinlikle mikrodalga fırına koymayınız. Konserve barbunya gibi yiyecekleri de mikrodalgaya koymayınız. 

Biberon 

Bebeğinizin sütünü ısıtmak için mikrodalga kullanmak son yapmanız gereken şey olmalıdır. Mikrodalga fırınlar eşit olarak ısıtmadığı için biberonun dışı soğuk olmasına rağmen içindeki süt aşırı olarak ısınmış olabilir ve bu da bebeğinize zarar verebilir. 

Su

Eğer kendinizi yakmak istemiyorsanız mikrodalgada su ısıtmaktan kaçının. Aşırı ısınmasından dolayı ani patlamalara sebep verebilir ve kaynayan su tarafından yakılabilirsiniz.

Sosis

Sosis de birçok yiyecek gibi mikrodalgaya girdiği zaman patlama riski vardır. Eğer mikrodalgada sosis yapacağım diyorsanız sosisi delerek mikrodalgada yapabilirsiniz. Ama önerilmeyen bir yöntemdir. Sosis yaparken tavada yapmanız en uygun yöntem olacaktır.

Domates

Domatesin içi çok suludur ve dışında bir kabuk bulunmaktadır. Bu kabuk içindeki sıvıyı tutar. Mikrodalgaya girdiği zaman içindeki sıvı çok ısındığı zaman patlama riski vardır. Bu yüzden domatesi mikrodalgaya koymamanız önemlidir. 

Daha Fazla Makale

En az Kaloriye sahip Kurutulmuş Meyve ve Kuruyemişler

Başa dön tuşu