Makaleler

Limon ve limon suyu nasıl saklanmalı?, Limon Saklama Yöntemleri

Ağaçta yetişen limon, her türlü salatalarda, tatlılarda ve birçok tarifte aranılan malzeme olmaktadır. Bunun yanında doğal temizlik malzemesi görevini de üstlenmektedir. Ülkemizin güzide bölgelerinden olan Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetişen bu besin, antioksidan özelliği ile sağlığımıza iyi gelmektedir. Özellikle karaciğer ve bağırsakların temizlenmesine yardımcı olan limon, tansiyonu dengeleme, c vitamini taşımasından dolayı gribe iyi gelme, bağışıklığı güçlendirme gibi özelliklere de sahiptir. Bu kadar faydası olan bir besinin doğru saklanması da son derece önemlidir. Tezgahlardan evlerimize konuk olan bu minik sarı besini daha uzun süre saklayarak tüketebilme imkanına sahip olmaktayız. Aynı zamanda limonun suyunu da saklama yöntemi bulunmaktadır. Böylece uzun ömre sahip olacak bu besini istediğiniz zaman istediğiniz tariflere ekleyerek kullanabilirsiniz.

Tezgahlardan evimize gelen limonların oda sıcaklığında, güneş ışığı almayan ve serin bir yerde tutularak tazeliğini koruma süresi bir haftadır. Limonun asidik yapı da olmasından dolayı raf ömrünün çok uzun olamayacağı bilinen bir gerçektir. Tazeliğini kaybetmeye başlayan bir limon sertleşmeye, kurumaya ve devamında küflenmeye başlar. Bundan dolayı limonlarınızı hemen tüketmek gibi bir niyetiniz yoksa doğru saklama yöntemi ile muhafaza ederek daha uzun süre tazeliğini korumasını sağlayabilirsiniz.

Bütün limon Nasıl Saklanmalı? Tam Limonu saklama yöntemi;

Bütün olan limonunuzu en uygun saklama yöntemi buzdolabındaki sebze meyve rafında saklamaktır. Ancak bu rafta elma gibi meyvelerin olmamasına özen göstermek gerekmektedir. Elma ile temas eden bir limon çabuk olgunlaşma göstereceği için raf ömrü de o denli azalacaktır. Yine buzdolabının çok soğuk ve nemli olmayan bir yerine yerleştirilmesi de limonun ömrünü uzatacaktır. Benzer şekilde bütün limonu kilitli buzdolabı poşetlerine yerleştirerek hava almasını önleyecek şekilde kapatıp buzdolabında birkaç hafta boyunca saklayabilirsiniz.

Burada önemli olan buzdolabına koyulacak bütün limonun nemli olmaması gerekmektedir. Nemli kalan limonun küflenme oranı ve tazeliğini koruma oranı azdır. Bu yüzden sıkanmış ya da nemli kalmış limonu kuru bir bezle silerek kuru kalmasını sağlamalısınız.

Yine benzer şekilde bütün limonunuzu yıkayıp kuruladıktan sonra buzluğa atarsanız uzun süre saklama imkanına sahip olabilirsiniz. Ayrıca limonun kabuğunu beyaz yerine kadar rendeleyip buzdolabı poşetlerine koyarak buzlukta muhafaza edebilirsiniz. Rendelediğinizde çıkan kabukları da benzer şekilde poşetlerin içine hava ile teması kesecek şekilde doldurup buzluğa atabilirsiniz. Böylece limon kabuğu gereken tariflerinize kolayca ekleyebilirsiniz. Bütün limonun buzlukta kalma süresinin en fazla bir hafta olduğu unutulmamalıdır.

Kesilmiş limon Nasıl Saklanmalı? Kesilmiş Limon saklama yöntemi;

Yarım ya da dilimlenmiş bir limonu muhafaza yöntemi de oldukça basittir. Kesilen limon birkaç gün buzdolabında saklanabilir ancak streç filme sararak ve kesik tarafı yukarı gelecek şekilde tabağa yerleştirip buzdolabında bir hafta muhafaza edebilirsiniz. Tabak kullanmak istemeyenler ise bir kabın içerisine koyarak buzdolabında saklayabilirler. Ancak çok daha uzun süre kesilmiş limon saklamak istiyorsanız bunun yolu buzluğa atmaktır. Dilimlediğiniz limonları gerektiği zaman kullanmak üzere derin dondurucu ya da buzluğa atmadan önce bir tepsiye ya da fırın kağıdına aralıklı olarak yerleştirin. Buzlukta donması için bırakın, donan limon dilimlerinizi daha sonra buzdolabı poşetlerine doldurun ve hava almayı önleyecek şekilde ağzını kapatın. Daha sonra tekrar buzluğunuza yerleştirin. Bu yöntemle limon dilimlerinizi uzun süre buzlukta muhafaza edebilir ve ihtiyacınız olduğu zaman çıkarıp çözülmesini beklemeden tariflerinize ekleyebilirsiniz. Bu yöntemle limonlarınız 3 aya kadar taze ve tüketime uygun şekilde kalacaktır.

Limon Suyu Nasıl Saklanmalı?, Limon Suyu saklama yöntemi ;

Limonun suyunu sıkarak da birkaç hafta saklayabileceğinizi biliyor muydunuz? Limonları hem israfı önlemek hem de her zaman elinizin altında bulundurmak için en etkili yöntem suyunu sıkarak muhafaza etmektir. Bunun için ise buz küp kalıpları son derece idealdir. Suyunu sıktığınız limonları bu kalıplara doldurarak dondurucuya koyabilirsiniz. Donmuş limon sularınızı birbirinden lezzetli içecekler hazırlarken kullanabilir ya da salata, tatlı gibi tariflerinize ekleyerek (eklemeden önce çözdürmelisiniz) kolaylıkla kullanabilirsiniz. Ancak burada önemli olan ve unutulmaması gereken detay buzlukta muhafaza ettiğiniz limon sularının ömrü 15 gündür. Bu yüzden limon sularını çok uzun süre buzlukta muhafaza etmeden tüketmeniz gerekmektedir.

Yine benzer şekilde limon suyunu sıkarak cam bir şişe ya da kavanozun içine havayla teması kesecek şekilde doldurarak buzdolabının raflarında bir ay süre içinde tüketilmek üzere saklayabilirsiniz. Buradaki önemli detay ise kesinlikle plastik kavanoz ya da şişe kullanmamaktır.

Brokoli Nasıl Saklanır? Brokoli Saklama Yöntemleri

Avakado Nasıl Saklanır? Avakado Saklama Yöntemleri

Başa dön tuşu