Arnavut Böreği Tarifi, Pırasalı Boşnak Böreği Tarifi
Pırasanın belki de en çok yakıştığı börek olan Arnavut bir diğer tabirle Boşnak böreği çıtır çıtır ve ağızda dağılan lezzetiyle deneyenleri kendine hayran bırakıyor. Balkanlardan gelen bu efsane lezzetin tadına baktıktan sonra tekrar yemek isteyenler oldukça fazla. Aslında yapımı zor gibi görünse de herkesin kolaylıkla yapabileceği bu tarifi bizde sizler için paylaşıyoruz. Arkadaşınızda, eşinize, dostunuzda ya da herhangi bir yerde deneyip unutamadığınız bu lezzeti sizlerde kendiniz mutlaka denemelisiniz.
Arnavut Böreği Tarifi, Pırasalı Boşnak Böreği
Muhteşem Lezzetiyle Arnavut Böreği Tarifi, bir diğer adıyla pırasalı boşnak böreği.
Malzemeler
5 su bardağı un
2 su bardağı su
Bir çay kaşığı tuz
250 gr tereyağ (isteğe göre margarinde kullanılabilir)
Bir çay bardağı sıvı yağ; Ayçiçek yağı ya da zeytinyağı kullanabilirsiniz.
- BÖREK İÇİ İÇİN;
500 gr. ( yarım kilo ) pırasa
1 çay bardağı sıvı yağ; Ayçiçek yağı ya da zeytin yağı kullanabilirsiniz.
Bir kase yoğurt; Ev yapımı yoğurtta kullanabilirsiniz. Daha lezzetli olacaktır.
Bir çay kaşığı tuz
Yapılışı
- Hamur yoğurma kabının içerisine unu koyun. Ortasını açarak içine tuz ve suyu ekleyin yavaş yavaş yoğurarak hamur haline getirin ve abın üzerini örterek hamuru 10-15 dk. dinlenmeye bırakın.
- Hamur dinlerken küçük bir tavada tereyağını eritin. Üzerine sıvı yağı ekleyip 1-2dk. yağın kızmasını sağlayın. Kızan yağı biraz soğuması için kenara alın.
- Pırasalarınızı güzelce yıkayın. Süzülmeye bırakın. Süzülen pırasalarınızı ince ince doğrayarak bir tencere içine koyun. Üzerine yağ ve tuzu ekleyerek yaklaşık 20 dk. pırasalar ölene kadar ve kokusu çıkana kadar pişirin. Pişen pırasanızı bir kaba alın ve üzerine yoğurdu ekleyin. Güzelce karıştırıp soğumaya bırakın.
- Dinlenen hamuru önceden biraz unlanmış olan tezgaha alın. Hamuru ortadan ikiye bölün. Bölünmüş olan bir parçadan 12 adet bezeler elde edin.
- Diğer parçadan da 13 adet beze elde edin. ( Bu parça hamurun üst kısmına gelecek.)
- İlk olarak 12 adet elde edilen bezeleri orta büyüklükte ( Çorba kasesinin geniş kısmı kadar olsa yeter) açın. Açılan hamurları birbirlerine yapışmaması için üst üste koymamaya özen gösterin.
- Açtığınız bezelerin ilkini tezgahın ortasına alın. Üzerine hafif soğuyan yağ karışımından bir yemek kaşığı ekleyerek, yağı elinizle bezenin üzerine yaydırın. Yağlanmış beze üzerine ikinci bezeyi ekleyin ve yine üzerine yağ karışımından bir yemek kaşığı ekleyerek, bezenin üzerine yaydırın. Aynı işlemi 12 adet beze bitene kadar sürdürün. ( En üstteki hamura da yağ sürün.) 12 adet beze üst üste yağlanmış şekilde hazırlanınca kenarı ayırın ve diğer 13 adet bezeye de aynı işlemi uygulayın.
- 13 beze de üst üste yağlanmış şekilde hazırlanınca kenarı ayırın.
- 12 adet üst üste hazırlanan bezeyi (yani böreğin alt kısım hamurunu) elle kenarlarından çekerek tepsinin boyutuna kadar genişletin. Oklava kullanmamaya ve hamuru yırtmamaya özen gösterin. Tepsiye bir yemek kaşığı yağ ekleyerek, her tepsinin her yerini yağlayın. Üzerine tepsi kadar genişlettiğiniz hamuru serin ve şeklini alacak şekilde tepsinin kenarlarına yapıştırın.
- Önceden hazırladığınız pırasa içini tepsiye hamurun üzerine dökün ve yine tepsi ebatında yayın.
- Daha sonra 13 adetlik üst üste yağlanmış bezeyi benzer şekilde kenarlarından çekerek tepsi boyutunda büyütün. Büyüttüğünüz hamuru tepsideki ıspanaklı iç harcın üzerine güzelce serin.Alttaki hamurla üsteki hamurun kenarlarını üst üste getirin ve parmaklarınız yardımıyla birbirine yapıştırın. (Fotoğraftaki gibi parmağınızla alttaki hamuru üst tarafa doğru çekerek üstteki hamurun üzerine yapıştırabilirsiniz.) Yapıştırılan kenarların üzerine kaşık yardımıyla azar azar yağ karışımından ekleyerek hamurun kenarlarının biraz yağlanmasını sağlayın.
- Önceden ısıtılmış 180-200 derecelik fırında 35-40dk pişirin.
- Böreğinizi istediğiniz büyüklükte dilimleyin. Servise hazır afiyet olsun..